Els trastorns de la personalitat són un grup de trastorns mentals que es caracteritzen per patrons duradors i inflexibles de pensament, comportament i funcionament interpersonal que difereixen significativament de les expectatives culturals i causen dificultats en diversos àmbits de la vida d’una persona.
Aquests trastorns afecten la forma en què una persona percep, pensa, es relaciona amb els altres i es comporta. Els patrons de personalitat disfuncionals són generalment estables al llarg del temps i s’inicien en l’adolescència o l’edat adulta primerenca.
Patró permanent d’experiència interna i de comportament que s’aparta de les expectatives de la cultura del subjecte. Aquest patró es manifesta en dos (o més) de les següents àrees: cognició (forma de percebre i interpretar a un mateix, a altres persones i als esdeveniments), afectivitat, funcionament interpersonal i control d’impulsos.
El patró persistent és inflexible i s’estén a una àmplia gamma de situacions personals i socials. Provoca un malestar clínicament significatiu o deterioració de l’activitat social, laboral o en altres àrees importants.
El patró és estable i de llarga durada i el seu inici es remunta almenys en l’adolescència o edat adulta primerenca. El patró persistent no s’explica millor com una manifestació o conseqüència d’una altra trastorn mental i no és atribuïble als efectes fisiològics d’una substància o d’una altra afecció mèdica.
És important tenir en compte que aquests símptomes poden variar en intensitat i que el diagnòstic d’un trastorn de la personalitat ha de ser realitzat per un professional de la salut mental capacitat, com un psicòleg o psiquiatre, després d’una avaluació exhaustiva. A més, una persona pot presentar símptomes de diversos trastorns de la personalitat al mateix temps, la qual cosa es coneix com a comorbiditat.
Hi ha diversos tipus de trastorns de la personalitat reconeguts pel Manual Diagnòstic i Estadístic dels Trastorns Mentals (DSM-5), que és un manual utilitzat pels professionals de la salut mental per a diagnosticar trastorns mentals.
Els trastorns de la personalitat són el resultat d’una combinació complexa de factors genètics, biològics i ambientals. Encara que la recerca en aquesta àrea encara està en desenvolupament, s’han identificat alguns possibles factors que poden contribuir al desenvolupament dels trastorns de la personalitat. Aquests inclouen:
Explican’s la teva situació. Podem ajudar-te
Els trastorns de la personalitat es divideixen en tres grans grups:
El Grup A:
A1. Trastorn de la personalitat paranoide
A2. Trastorn de la personalitat esquizoide
A3. Trastorn de la personalitat esquizotípic
El Grup B:
B1. De la personalitat antisocial
B2. Trastorn de la personalitat límit
B3. Trastorn de la personalitat histriònica
B4. Trastorn de la personalitat narcisista
El Grup C:
C1. Trastorn de la personalitat evitativa
C2. Trastorn de la personalitat dependent
C3. Trastorn de la personalitat obsessiu – compulsiu
Desconfiança i suspicàcia intensa enfront dels altres, de tal manera que els seus motius s’interpreten com malèvols, que comença en les primeres etapes de l’edat adulta i està present en diversos contextos, i que es manifesta per quatre o més dels següents fets:
Patró dominant de desenganxament en les relacions socials i poca varietat de l’expressió de les emocions en contextos interpersonals, que comencen en les primeres etapes de l’edat adulta en diversos contextos i que es manifesten per quatre o més dels següents fets: no desitja ni gaudeix les relacions íntimes ni formar part d’un nucli familiar, gairebé sempre elegeix activitats solitàries, mostra poc o gens d’interès a mantenir relacions sexuals amb altres persones, gaudeix amb poques o cap activitat, no té amics íntims ni confidents a part dels seus familiars de primer grau, es mostra indiferent a les lloances o les crítiques dels altres i es mostra emocionalment fred, amb indiferència o amb afectivitat plana.
Patró dominant de deficiències socials i interpersonals que es manifesta per un malestar agut i poca capacitat per a les relacions estretes, així com distorsions cognitives o perceptives i comportament excèntric, que comença en les primeres etapes de l’edat adulta i està present en diversos contextos, i que es manifesta per cinc o més dels següents fets: Idees de referència, creences estranyes o pensament màgic que influeix en el comportament i que no concorda amb les normes. Experiències perceptives inhabitables, incloses il·lusions corporals. Pensaments i discurs estranys. Suspicàcia o idees paranoides. Afecte inadequat o limitat. Comportament o estrany, excèntric o peculiar. No té amics íntims ni confidents a part dels seus familiars de primer grau. Ansietat social excessiva que no disminueix amb la familiaritat i tendeix a associar-se a pors paranoides més que a judicis negatius sobre si mateix.
Patró dominant d’inatenció i vulneració dels drets dels altres, que es produeix des d’abans dels quinze anys i que es manifesta per tres o més dels següents fets:
L’individu té com a mínim divuit anys i existeixen evidències de la presència d’un trastorn de conducta amb inici abans dels quinze anys.
Patró dominant d’inestabilitat de les relacions interpersonals, de l’autoimatge i dels afectes i impulsivitat intensa, que comença en les primeres etapes de l’edat adulta i està present en diversos contextos, i que es manifesta per cinc (o més) dels següents fets:
Patró dominant d’emotivitat excessiva i cerca d’atenció, que comença en les primeres etapes de l’edat adulta i està present en diversos contextos i que es manifesta per un mes de els següents fets:
Patró dominant de grandesa, necessitat d’admiració i falta d’empatia que comença en les primeres etapes de la vida adulta i es presenta en diversos contextos, i que es manifesta per cinc (o més) dels següents fets:
Patró dominant inhibició social, sentiments d’incompetència i hipersensibilitat a l’avaluació negativa, que comença en les primeres etapes de l’edat adulta i està present en diversos contextos, i que es manifesta per quatre (o més) dels següents fets:
Necessitat dominant i excessiva que li cuidin, la qual cosa comporta un comportament submís i d’inclinació exagerada, i por a la separació, que comença en les primeres etapes de l’edat adulta i està present en diversos contextos i que es manifesta per cinc (o més) dels següents fets:
Patró dominant de preocupació per l’ordre, perfeccionisme, control mental i interpersonal, a costa de la flexibilitat, la franquesa i l’eficiència, que comença en les primeres etapes de la vida adulta i està present en diversos contextos i que es manifesta per quatre (o més) dels fets següents:
Aquests són els trastorns de la personalitat. Cada trastorn de la personalitat té les seves pròpies característiques distintives i criteris de diagnòstic. És important destacar que els trastorns de la personalitat són condicions complexes i requereixen una avaluació i diagnòstic adequats per part d’un professional de la salut mental. El tractament pot incloure teràpia individual, teràpia grupal i, en alguns casos, medicació.
© 2021 Gabinet Psicològic Tena. Tots els drets reservats