La depressió i el trastorn bipolar són dues condicions de salut mental que afecten als adults i poden tenir un impacte significatiu en la seva vida diària.
La depressió és el trastorn psicològic més freqüent entre la població general. Els seus símptomes es fan presents la major part del dia i quasi cada dia, el que genera un gran malestar i deteriorament en la qualitat de vida. Aquest afecta a la capacitat per portar una vida personal, professional i social plena.
Hi ha molts símptomes de la depressió, però si sents tristesa o buidor, tens pèrdua d’interès o ja no sents plaer, és que tens depressió. Però juntament amb aquests símptomes, n’hi ha d’altres, molt freqüents com tenir una visió negativa d’un mateix, del que ens passa i del nostre futur. Pensar en la mort o valorar l’opció del suïcidi, tenir dificultats per concentrar-se, en pensar, en recordar o parlar. S’hi pot sumar, la sensació que ens falta energia, el que ens demana fer un gran esforç per fer qualsevol cosa. L’insomni, la manca d’apetit sexual i l’aïllament social també són aspectes importants que acompanyen i agreugen la depressió.
La depressió té solució depenent del grau, la durada dels símptomes i les causes de la depressió, però si no posem fil a l’agulla, pot tenir greus repercussions a la nostre vida. Arribats aquest punt, és bàsic demanar l’ajuda d’un psicòleg, que és el professional que disposa de les eines i les estratègies i que t’acompanyarà en el procés d’afrontament de la depressió i la recuperació de la teva qualitat de vida.
No es coneixen les causes exactes de la depressió, però si se sap que hi ha una sèrie de factors que contribueixen a augmentar el risc de patir una depressió, entre aquests trobem:
Els símptomes de la depressió es manifesten a diferents nivells, afectiu, de pensament, fisiològic i conductual:
Acostuma a haver-hi un empitjorament matutí i una lleu millora dels símptomes a la nit.
La tardor i l’hivern, són les pitjors èpoques de l’any, ja que aquests símptomes es tornen més aguts.
Explican’s la teva situació. Podem ajudar-te
La depressió major, també coneguda com a trastorn depressiu major o simplement depressió, és una malaltia mental que afecta l’estat d’ànim, la manera de pensar i el comportament d’una persona. Es caracteritza per una sensació persistent de tristesa profunda, pèrdua d’interès o plaer en activitats que normalment eren gratificants, i una disminució general en l’energia i la motivació.
El primer episodi acostuma a anar precedit per una situació altament estressant, i la seva durada és d’uns 6 a 9 mesos.
Si es demana ajuda a temps, la majoria dels casos d’un 80 a un 90%, s’observa una recuperació total de la persona.
La cronificació de la depressió major, la gran majoria de vegades, és per no haver demanat ajuda abans a un especialista.
El trastorn depressiu major es caracteritza pels següents símptomes:
Acostuma a haver-hi un empitjorament dels símptomes al matí i una lleu millora a la nit. De la mateixa manera, que acostuma a haver-hi una agudització dels símptomes a la tardor i a l’hivern.
És una forma de trastorn depressiu crònic i persistent que es caracteritza per una tristesa contínua i persistent que dura la major part del dia, la majoria dels dies, durant almenys dos anys en adults. És menys intensa que la depressió major, però es prolonga en el temps. Estat d’ànim crònicament deprimit la major part del dia, s’inicia d’una manera persistent, i es prolonga com a mínim dos anys. Malgrat que hi ha períodes d’unes dues o tres setmanes on els símptomes remeten, la major part del temps la persona se sent deprimida.
El trastorn distímic es caracteritza pels següents símptomes:
El trastorn afectiu estacional es caracteritza perquè es manifesta en els mesos d’hivern, desembre, gener i febrer, sense que hi hagi un motiu desencadenant. La persona pateix un quadre de depressió lleu o moderat amb els següents símptomes:
La depressió postpart és deguda al fet que el part és per si mateix una situació altament estressant, i, per tant, pot donar lloc a l’inici d’una depressió, més encara si hi ha antecedents previs d’aquest tipus trastorn. La depressió postpart és més greu que el baby blues.
El baby blues és un quadre que pateixen entre un 50 i un 70% de les mares entre el segon i el tercer dia posteriors al part, coincidint amb la tornada a casa. No es tracta de cap patologia, sinó més aviat d’una manifestació natural que es relaciona amb el repte que suposa fer de mare. És un quadre depressiu d’intensitat lleu que acostuma a durar entre 7 i 10 dies. Es caracteritza per una lleugera tristesa, cansament, insomni i manca d’apetit, que es relacionen amb la incertesa i la preocupació que comporta afrontar una nova etapa, fer de mare.
El següent trastorn depressiu es detecta a través d’accessos de còlera greus i recurrents que es manifesten verbalment (per exemple, enrabiada verbal) o amb comportaments (per exemple, agressió física, persones o propietat) la intensitat de la qual són desproporcionats a la situació que ho va provocar. Els accessos de còlera no concorden amb el grau de desenvolupament i solen aparèixer la major part del dia, gairebé cada dia i és observable per les altres persones. Apareixen en almenys dos contextos (a casa, escola i companys) i són presents durant dotze mesos o més.
En la majoria dels cicles menstruals, almenys cinc símptomes han d’estar presents en l’última setmana abans de l’inici de la menstruació i fer-se mínims o desaparèixer en la setmana després de la menstruació. Els símptomes són els següents: Labilitat afectiva intensa, irritabilitat intensa, empipament, augment de conflictes interpersonals, estat d’ànim deprimit, desesperançat i idees de menyspreu i ansietat.
Un o més dels següents símptomes que també han d’estar presents fins a arribar a un total de cinc símptomes:
Els símptomes s’associen a malestar clínicament significatiu o interferència en el treball, escola, les activitats socials habituals o la relació amb altres persones i no es deu a una exacerbació dels símptomes d’un altre trastorn. Tampoc els símptomes no han d’atribuir-se als efectes fisiològics d’una substància.
Explican’s la teva situació. Podem ajudar-te
El trastorn bipolar, també conegut com a trastorn afectiu bipolar (TAB), acostuma a aparèixer a les darreres etapes de l’adolescència i les primeres de la vida adulta.
El seu tret més característic són els canvis forts i sobtats en l’estat d’ànim, atès que tant es poden presentar períodes amb marcada presència de símptomes depressius (tristesa, preocupació, problemes de concentració i memòria, inactivitat, pensaments suïcides, entre altres), com períodes amb marcada presència de simptomatologia eufòrica (alegria excessiva, nerviosisme, exaltació, hiperactivitat, etc.).
Tot i que no es coneixen les causes concretes, sí que es coneixen alguns dels factors que estan implicats en el seu desenvolupament:
Els símptomes de la depressió es manifesten a diferents nivells, afectiu, de pensament, fisiològic i de conductual:
Acostuma a haver-hi un empitjorament matutí i una lleu millora dels símptomes a la nit.
A la tardor i a l’hivern es tendeix cap a una agudització dels símptomes.
Els símptomes mostren un estat d’ànim d’expansibilitat anímica i cognitiva.
Apareix un estat d’ànim anormal i persistentment excessiu i elevat durant més d’una setmana o qualsevol durada temporal en el cas que anés necessari una hospitalització.
Han d’aparèixer tres o més símptomes dels següents:
Els símptomes no compleixen els criteris per a un episodi hipomaniac i provoca malestar clínicament significatiu. Tampoc els símptomes no obeeixen als efectes fisiològics directes d’una substància ni a una malaltia mèdica general.
Estat d’ànim persistentment elevat, expansiu i irritable almenys durant quatre dies. Són canvis en l’estat d’ànim observables i no són prou greus per provocar una deterioració laboral, social important per a necessitar hospitalització, i tampoc apareixen símptomes psicòtics.
Els símptomes no obeeixen a efectes fisiològics directes d’una substància ni a una malaltia mèdica general.
© 2021 Gabinet Psicològic Tena. Tots els drets reservats